Ela

Ela

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pikantne skrzydełka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fajne danko może być przekąską

Pikantne skrzydełka

Składniki:

Pikantne skrzydełka

 

  • Skrzydełka z kurczaka - 2 kg
  • sos pomidorowy (takie w kartoniku) – 2 op.
  • miód – 4 łyżki
  • papryka w proszku chili – 1 łyżeczka
  • czosnku – 2-3 ząbki
  • trochę soli

 

Sposób przygotowania:

Pikantne skrzydełka
Do sosu dodawać stopniowo składniki – trzeba próbować. Sos musi mieć smak ostro- słodko-czosnkowy. Wymieszać ze skrzydełkami, żeby się oblepiły i odstawić na kilka godzin. Przełożyć do naczynia żaroodpornego – a jeśli się nie zmieszczą to na blachę (taką z piekarnika) i jeśli zostanie sos, to polać nim skrzydełka. Moja rada –obgotować krótką chwilę skrzydełka – bo ten sos lepiej się wtedy do nich przykleja. Surowe są śliskie i sos po nich ścieka. Druga rada - ostry smak chili jakimś cudem wyparowuje podczas pieczenia – więc musi być dość ostry.