czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Pikantne udka kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Udka posypuje solą i pieprzem, polewam sokiem z cytryny. Posypuje chili, kolendrą

Pikantne udka kurczaka

Składniki:

Pikantne udka kurczaka

 

  • 4 udka z kurczaka
  • sok wyciśniety z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • po łyżeczce kolendry w proszku i kolendry
  • 300 ml wywaru drobiowego z kostki
  • kawałek (około 3cm) świeżego imbiru
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 6 gożdzików
  • łyżka cynamonu
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki czerwonego tabasco
  • sół, pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantne udka kurczaka
Udka posypuje solą i pieprzem, polewam sokiem z cytryny. Posypuje chili, kolendrą i kminkiem następnie obsmażam ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju.
Obieram imbir, cebule ,czosnek a następnie drobno siekam. Pomidory myje i kiroje w ćwiartki.
W wiećkszym garnku rozgrzewam pozostały olej. Wrzucam liście laurowe, goździki, pieprz i cynamon. Gotuje przez 3-4 min i nastepnie zdejmuje garnek z ognia. Dodaje tabasco i dokądnie mieszam całość. Dodaje pomidory, wywar drobiowy i wszystko dokładnie mieszam a następnie dodaje udka. Całość dusze na małym ogniu, pod przykryciem przez 25 minut. Świetnie smakuje z ryżem ;)