dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pikantny krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kremowa rozkosz z pazurem, pyszna także następnego dnia

Pikantny krem z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantny krem z dyni

 

  • 1 kg dyni
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por (jasna część)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek kłącza imbiru (3-4 cm)
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • na każdy talerz kapka śmietanki kremówki, oliwki i posiekana pietruszka

Sposób przygotowania:

Pikantny krem z dyni
Cebulę pokroiłam w pióra, czosnek posiekałam. W dużym rondlu rozgrzałam olej i masło, wrzuciłam cebulę i podsmażyłam do zeszklenia, pod koniec dodałam czosnek. Wszystkie warzywa pokroiłam byle jak (jak zwykle na krem). Do podsmażonej cebuli dorzuciłam pietruszkę, seler, por i marchew, wymieszałam i podsmażyłam przez 5 minut. Następnie dodałam dynię, a w dalszej kolejności ziemniaki, imbir i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dodałam 1 kostkę bulionową, zalałam 2 litrami gorącej wody i gotowałam pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec bezlitośnie zmiksowałam zupę blenderem. Na talerzu posypałam zieloną pietruszką oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodałam po kapce śmietany i oliwy, ale to już jak kto lubi...
Pikantny krem z dyni
Kilka pospolitych warzyw plus dynia równa się radość
Pikantny krem z dyni
Do podsmażonej cebuli dorzuciłam pietruszkę, seler, por i marchew, wymieszałam i podsmażyłam przez 5 minut
Pikantny krem z dyni
Za obranie i pokrojenie tej dyni powinnam dostać medal, strasznie twarda była, ale szybko zmiękła;)
Pikantny krem z dyni
Imbir bardzo pasuje mi do dyni i działa cudownie rozgrzewająco

Tagi:

dynia