Sposób przygotowania:
Pikantny krem z dyni
Cebulę pokroiłam w pióra, czosnek posiekałam. W dużym rondlu rozgrzałam olej i masło, wrzuciłam cebulę i podsmażyłam do zeszklenia, pod koniec dodałam czosnek. Wszystkie warzywa pokroiłam byle jak (jak zwykle na krem). Do podsmażonej cebuli dorzuciłam pietruszkę, seler, por i marchew, wymieszałam i podsmażyłam przez 5 minut. Następnie dodałam dynię, a w dalszej kolejności ziemniaki, imbir i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dodałam 1 kostkę bulionową, zalałam 2 litrami gorącej wody i gotowałam pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec bezlitośnie zmiksowałam zupę blenderem. Na talerzu posypałam zieloną pietruszką oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodałam po kapce śmietany i oliwy, ale to już jak kto lubi...