jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pikantny placek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonały placek polecany do czerwonego czystego barszczu

Pikantny placek

Składniki:

Pikantny placek

 

Sposób przygotowania:

Pikantny placek
Mleko wymieszać z 175 ml wody, podgrzewać kilka minut na małym ogniu, wrzucić drożdże, rozpuścić, nie przerywając mieszania. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, olej i drożdże z mlekiem. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na gładkie jednolite ciasto. przykryć odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Cebulę obrac drobniutko posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, kilka minut na małym ogniu cały czas mieszać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, drobniutko posiekać. Boczek pokroić w kosteczkę. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, twaróg, śmietanę, cebulkę, natkę pietruszki oraz połowę boczku. Wszystkie składniki zagniatać jeszcze kilka minut. Masę przyprawić solą i kminkiem. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Blachę posmarować cienką warstwą tłuszczu, rozwałkować na niej ciasto. Na drożdżowym spodzie rozsmarować masę ziemniaczaną, wierzch gładko wyrównać. Całość posypać pozostałym boczkiem. wstawić do wczesniej nagrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut w temp. 200 stop. C. Placek wyjąć z piekarnika pokroić na kawałki równej wielkości. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.