Sposób przygotowania:
Pilaw Istambuł
Ryż wrzucić do garnka, zalać letnią osoloną wodą(3 szkl.),zostawić na 1-2 godz. Potem dokładnie osączyć. Wątróbkę i mięso kurczaka pokroić w cienkie paski. Mięso lekko posolić, posypać białym pieprze, skropić sokiem z cytryny. Szafran zalać łyżką gorącej wody i pozostawić na kilka minut. W garnku z grubym dnem mocno rozgrzać olej, wrzucić ryż i mieszając, smażyć kilka minut, aż wszystkie ziarenka równo pokryją się tłuszczem. Wtedy wlać gorący bulion i namoczony szafran, dodać mięso, wątróbki i płatki migdałowe, wymieszać, mocno podgrzać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wsypać zielony groszek. Potrawę ponownie wymieszać, dusić jeszcze około 5-10 minut.
pusieczek2@wp.pl
;00
A.B.