Sposób przygotowania:
Piramidka z porów
Pory oczyścić, umyć, pokroić w poprzek na kawałki o długości ok. 5 cm. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 5 minut. Odcedzić, następnie przelać zimną wodą, osączyć.
Przygotować sos:
W rondelku stopić masło, dodać mąkę i smażyć, aż mąka straci smak surowizny. Zalać zimną śmietaną i bulionem (inaczej zrobią się grudki), zagotować, cały czas mieszając. Dodać jajko i starty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i ewentualnie odrobiną cukru. Pory owinąć plasterkami szynki. Żaroodporną formę wysmarować olejem. Przygotowane warzywa układać w kształcie piramidy. Zalać sosem, zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, wymieszać z posiekaną natką i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Podawać z porami.
Przygotować sos:
W rondelku stopić masło, dodać mąkę i smażyć, aż mąka straci smak surowizny. Zalać zimną śmietaną i bulionem (inaczej zrobią się grudki), zagotować, cały czas mieszając. Dodać jajko i starty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i ewentualnie odrobiną cukru. Pory owinąć plasterkami szynki. Żaroodporną formę wysmarować olejem. Przygotowane warzywa układać w kształcie piramidy. Zalać sosem, zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, wymieszać z posiekaną natką i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Podawać z porami.