SUPERPRZEPIS

Piramidka z porów

  • Etna
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Piramidka z porów

Podawać ze świeżym białym pieczywem

Składniki:

Piramidka z porów

 

  • 6 dużych porów (tylko biała część)
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany (22 proc. tłuszczu)
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 10 dag miękkiego, żółtego sera o łagodnym smaku
  • 1 jajko
  • 30 dag chudej szynki (gotowanej lub konserwowej)
  • 20 dag ryżu (najlepiej długo ziarnistego)
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki oleju do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Piramidka z porów
Pory oczyścić, umyć, pokroić w poprzek na kawałki o długości ok. 5 cm. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 5 minut. Odcedzić, następnie przelać zimną wodą, osączyć.

Przygotować sos:
W rondelku stopić masło, dodać mąkę i smażyć, aż mąka straci smak surowizny. Zalać zimną śmietaną i bulionem (inaczej zrobią się grudki), zagotować, cały czas mieszając. Dodać jajko i starty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i ewentualnie odrobiną cukru. Pory owinąć plasterkami szynki. Żaroodporną formę wysmarować olejem. Przygotowane warzywa układać w kształcie piramidy. Zalać sosem, zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, wymieszać z posiekaną natką i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Podawać z porami.