luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

SUPERPRZEPIS

Piróg Biłgorajski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ponieważ to potrawa regionalna więc nazwa musi pozostać bez zmian czyli "Piróg".

Piróg Biłgorajski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piróg Biłgorajski

 

 

Sposób przygotowania:

Piróg Biłgorajski
Ziemniaki obrać zalać wodą i ugotować, utłuc razem z wodą w której się gotowały. Wsypać kaszę, wymieszać i przykryć. Odstawić na ok pół godziny. Następnie ziemniaki z kaszą przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, śmietanę i jajka. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i dodać skwarki, z niewielką ilością doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę wysmarować smalcem i włożyć masę, wyrównać i posmarować jajkiem. Piec w temp 180 st ok 1,5 godz.Podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.
Piróg Biłgorajski
ziemniaki ugotować dodać kaszę ser jajka i smietanę wlozyć do formy
Piróg Biłgorajski
piec półtorej godziny w piekarniku nagrzanym 180 st
Piróg Biłgorajski
Kroić na kawałki podawać na gorąco ze śmietaną
Piróg Biłgorajski
mozna podawać kefirem maslanka lub mlekiem