Sposób przygotowania:
Piwny schab z bazyliową pierzynką
Każdy plaster schabu rozbijamy delikatnie ,oprószamy solą i pieprzem z każdej strony oraz połową suszonej bazylii,wkładamy do salaterki i wlewamy na mięso piwo,mieszamy . Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki .
W misce rozkłócamy jajka doprawione szczypta soli i po wyjęciu kotletów z lodówki i osączeniu z piwa ,panieruemy w jajku a nastepnie w bułce tartej i smazymy do miękkości na rozgrzanym oleju.
Sos: Do małego rondelka przelewamy śmietanę dodajemy resztę suszonej bazylii ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem zagęszczamy mąką rozpuszoną w małej ilości wody zagotowujemy aż sos zgęstnieje .
Przed podaniem polewamy sosem bazylio- smietanowym każdego upieczonego kotleta na talerzu. Podajemy z bukietem ulubionych surówek.
W misce rozkłócamy jajka doprawione szczypta soli i po wyjęciu kotletów z lodówki i osączeniu z piwa ,panieruemy w jajku a nastepnie w bułce tartej i smazymy do miękkości na rozgrzanym oleju.
Sos: Do małego rondelka przelewamy śmietanę dodajemy resztę suszonej bazylii ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem zagęszczamy mąką rozpuszoną w małej ilości wody zagotowujemy aż sos zgęstnieje .
Przed podaniem polewamy sosem bazylio- smietanowym każdego upieczonego kotleta na talerzu. Podajemy z bukietem ulubionych surówek.
Netka