2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1474]

Piwny schab z bazyliową pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dzięki marynacie z piwa schab jest miękki i aromatyczny...

Piwny schab z bazyliową pierzynką

Składniki:

Piwny schab z bazyliową pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Piwny schab z bazyliową pierzynką
Każdy plaster schabu rozbijamy delikatnie ,oprószamy solą i pieprzem z każdej strony oraz połową suszonej bazylii,wkładamy do salaterki i wlewamy na mięso piwo,mieszamy . Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki .



W misce rozkłócamy jajka doprawione szczypta soli i po wyjęciu kotletów z lodówki i osączeniu z piwa ,panieruemy w jajku a nastepnie w bułce tartej i smazymy do miękkości na rozgrzanym oleju.



Sos: Do małego rondelka przelewamy śmietanę dodajemy resztę suszonej bazylii ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem zagęszczamy mąką rozpuszoną w małej ilości wody zagotowujemy aż sos zgęstnieje .



Przed podaniem polewamy sosem bazylio- smietanowym każdego upieczonego kotleta na talerzu. Podajemy z bukietem ulubionych surówek.