pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pizza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zaczynam od 2 szklanek mąki.

Pizza

Składniki:

Pizza

 

  • Zaczynam od 2 szklanek mąki.
  • Drożdże (te gotowe w małych saszetkach),
  • sól morska (łyżeczka od herbaty),
  • brązowy cukier (łyżeczka od herbaty),
  • oliwa z oliwek (łyżka od zupy),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • mnie poniesie to do ciasta dodaje zioła (oregano, natka, czosnek w proszku, koperek, prowansalskie, ...)
  • ciasto paprykowo-koperkowe, ciasto grzybowe.
  • a, zresztą co kto lubi.

Sposób przygotowania:

Pizza

Wszystkie składniki trzeba wymieszać, a potem ugnieść i w zależności jakie mamy ciasto za suche dodać troszkę wody za bardzo się lepi dosypać mąki i kropelkę oliwki. Teraz nasze ciacho przykrywamy i odstawiamy na 20 min. (troszkę urośnie). Następnie formujemy placek (mały, duży, gruby, cienki) jaki kto lubi nakłuwamy placek widelcem (nakłuwanie zapobiega wyrastaniu) i smarujemy sosem. sos: Najszybciej i najprościej to koncentrat pomidorowy zmieszać z niewielką ilością ciepłej wody, oliwy z oliwek i z ziołami (jakie kto lubi) oregano i granulowany czosnek, koperek, ... (sos ma być gęsty) A teraz układamy w kolejności wędlina (salami, szynka, kiełbasa, ...) pieczarki, papryka, oliwki zielone i czarne, kapar, ser (żółty trzemy na tarce lepiej się topi, natomiast pleśniaka kruszymy). Na koniec posypujemy obficie oregano i NIE ! smarujemy naszym sosikiem, sosik po wyjęciu (może się przypalić i brzydko wygląda) W zasadzie to nasza pizzunia jest tylko naszą fantazją ograniczona.

kuchnia.my-forum.pl/