Sposób przygotowania:
Pizza
1. Drożdże rozkruszamy w kubku, dodajemy cukier oraz jedną dużą łyżkę mąki. Do tego dolewamy ok.1/4 szkl. letniej wody - tyle, aby wszystko się rozpuściło. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na kilka minut (aż zacznie startować).
2. W tym czasie odmierzamy 250 gr mąki, dodajemy do niej 0,5 łyżeczki soli oraz 5 łyżek oliwy z oliwek (najwygodniej przygotowywać ciasto na pizzę w misce ). Następnie dodajemy do tego drożdżowy zaczyn i przez około 7 minut ugniatamy. W czasie ugniatania ciasto ma delikatnie przylepiać się do dłoni. Wyrobione ciasto na pizzę posypujemy odrobiną mąki, przykrywami miskę ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby urosło.
3. Przed wyłożeniem na blachę ciasto nalezy jeszcze pougniatać na stole przysypanym mąką, następnie ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy. To tyle jeśli chodzi o ciasto na pizze. Potem już tylko smarujemy ciasto sosem i przysypujemy serem a na wierzch wykładamy ulubione składniki tworzące farsz.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem na ok. 15 minut. Zarumienione brzegi pizzy to znak, że włoskie danie jest gotowe.
(We wszystkich przepisach spotkałam się by pizzę wypiekać w 230 stopniach, mi natomiast mimo wielkich chęci ciasto zawsze wychodziło twarde, kiedyś zaryzykowałam mniejszą temperaturę i jak się okazało to był hit, ciasto nie jest twarde a idealne). Zwykle z jednego ciasta wychodzi cała blacha pizzy, ja wolę jednak zrobić z niego dwie osobne w różnych formach.
2. W tym czasie odmierzamy 250 gr mąki, dodajemy do niej 0,5 łyżeczki soli oraz 5 łyżek oliwy z oliwek (najwygodniej przygotowywać ciasto na pizzę w misce ). Następnie dodajemy do tego drożdżowy zaczyn i przez około 7 minut ugniatamy. W czasie ugniatania ciasto ma delikatnie przylepiać się do dłoni. Wyrobione ciasto na pizzę posypujemy odrobiną mąki, przykrywami miskę ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby urosło.
3. Przed wyłożeniem na blachę ciasto nalezy jeszcze pougniatać na stole przysypanym mąką, następnie ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy. To tyle jeśli chodzi o ciasto na pizze. Potem już tylko smarujemy ciasto sosem i przysypujemy serem a na wierzch wykładamy ulubione składniki tworzące farsz.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem na ok. 15 minut. Zarumienione brzegi pizzy to znak, że włoskie danie jest gotowe.
(We wszystkich przepisach spotkałam się by pizzę wypiekać w 230 stopniach, mi natomiast mimo wielkich chęci ciasto zawsze wychodziło twarde, kiedyś zaryzykowałam mniejszą temperaturę i jak się okazało to był hit, ciasto nie jest twarde a idealne). Zwykle z jednego ciasta wychodzi cała blacha pizzy, ja wolę jednak zrobić z niego dwie osobne w różnych formach.