peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Pizza a'la Blue Marine

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pizzę polecam bo jest smaczna, a przy wykonaniu jej wspólnie z przyjaciółmi, można się dobrze bawić!

Pizza a'la Blue Marine Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza a'la Blue Marine

 

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 20 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

  • Dodatki:
  • ok120 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 marynowane papryczki piri piri
  • ok 200 g żółtego sera
  • garść rukoli
  • 7 różyczek brokuła
  • tymianek
  • oregano
  • pieprz

 

  • Sos:
  • ok 200 ml sosu pomidorowego (mogą być pomidory z puszki)

Sposób przygotowania:

Pizza a'la Blue Marine
Drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 1/3 szklanki letniej wody (woda nie może być gorąca), dodajemy cukier, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy sól, oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Sos pomidorowy blendujemy i podgrzewamy aby odparować nadmiar wody (ok 10 minut). Jeśli używasz pomidory z puszki dopraw je solą, pieprzem, czosnkiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Odstawiamy.

Brokuła myjemy i gotujemy na parze przez około 5 minut. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (grubość ok 0/5 cm) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy brzeg 1 cm.

Ciasto smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy połową startego żółtego sera. Układamy pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plasterki boczku, przekrojone na pół różyczki brokuła, posypujemy drobno pokrojonymi papryczkami. Posypujemy pozostałym serem i lekko oprószamy tymiankiem, oregano oraz pieprzem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą.
Pizza a'la Blue Marine
Pizza a'la Blue Marine - przed pieczeniem
Pizza a'la Blue Marine
Pizza a'la Blue Marine - tuż po upieczeniu