Sposób przygotowania:
Pizza alla napolitana (neapolitańska)
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z 2 łyżeczkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Wsypać mąkę do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, 2 łyżeczki soli, 150 ml wody i oliwę. Wyrabiać mikserem lub ręcznie. Gdy powstanie ciasto wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką i jeszcze wyrabiać ugniatając przez 5 minut. Włożyć ciasto z powrotem do miski, posmarować cienko oliwą, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny. Ciasto powinno 2 razy zwiększyć swoją objętość. Wysmarować grubą blachę oliwą. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (250 stopni). Rozwałkować z ciasta jak najcieńszy placek (ok. 2 mm), brzegi unieść aby dodatki nie spadały.
Wymieszać kawałki pomidorów z 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodać oregano, sól, posypać wierzch ciasta. Pokroić mozarellę na plasterki, rozłożyć na pomidorach, posypać pizzę kaparami i sardelami (mogą być filety anchois). Szybko wyłożyć pizzę na rozgrzaną blachę i wsunąć do piekarnika. Piec ok.15-30 minut. Podawać od razu.
Wymieszać kawałki pomidorów z 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodać oregano, sól, posypać wierzch ciasta. Pokroić mozarellę na plasterki, rozłożyć na pomidorach, posypać pizzę kaparami i sardelami (mogą być filety anchois). Szybko wyłożyć pizzę na rozgrzaną blachę i wsunąć do piekarnika. Piec ok.15-30 minut. Podawać od razu.