Sposób przygotowania:
Pizza na grubszym spodzieWykonanie ciasta o średnim spodzie :
Do misy wsypujemy odmierzone 400 g mąki pszennej. Wsypujemy do niej szczyptę soli.
Do szklanki wkładamy drożdże , zasypujemy je cukrem i zalewamy do połowy szklanki ciepłą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do wgłobienia w mące , mieszamy do powstania lekkiej zawiesiny i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut ( przykryte ściereczką).
Po 15 minutach dodajemy drugie pół szklanki cieplej wody i mieszamy do powstania ciasta które będzie odchodziło od rak. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 15-30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia i wałkujemy. Polewamy keczupem i posypujemy ziołami ( bazylia , oregano ,zioła prowansalskie)
Pieczarki kroimy w plasterki i rozsypujemy gęsto po cieście . Paprykę kroimy w paseczki i też rozsypujemy po cieście.
Pomidora smażymy lub nie i kroimy w plasterki i kładziemy na pozostałe składniki.
Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Przed końcem pieczenia kładziemy ser i trzymamy do rozpuszczenia.
Pizzy starczyło dla 5 osób.