lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pizza na grubszym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zapraszam na pyszną pizzą , na grubszym spodzie Z dodatkiem pomidorów, papryki, ziół i sera. Szybko i smacznie.

Pizza na grubszym spodzie  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pizza na grubszym spodzie

Składniki na ciasto średnie na pizze :

  • 400 g maki pszennej

 

 

  • cukier 1 łyżeczka

 

 

  • woda letnia szklanka ( czasem jest potrzeba więcej wody ale to już w trakcie się okazuję )

Dodatki :

 

 

 

  • keczup do pizzy

 

  • oregano pół łyżeczki

 

 

 

  • ser gouda 250 g

Sposób przygotowania:

Pizza na grubszym spodzie

Wykonanie ciasta o średnim spodzie :

Do misy wsypujemy odmierzone 400 g mąki pszennej. Wsypujemy do niej szczyptę soli.
Do szklanki wkładamy drożdże , zasypujemy je cukrem i zalewamy do połowy szklanki ciepłą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do wgłobienia w mące , mieszamy do powstania lekkiej zawiesiny i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut ( przykryte ściereczką).
Po 15 minutach dodajemy drugie pół szklanki cieplej wody i mieszamy do powstania ciasta które będzie odchodziło od rak. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 15-30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia i wałkujemy. Polewamy keczupem i posypujemy ziołami ( bazylia , oregano ,zioła prowansalskie)
Pieczarki kroimy w plasterki i rozsypujemy gęsto po cieście . Paprykę kroimy w paseczki i też rozsypujemy po cieście.
Pomidora smażymy lub nie i kroimy w plasterki i kładziemy na pozostałe składniki.
Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Przed końcem pieczenia kładziemy ser i trzymamy do rozpuszczenia.
Pizzy starczyło dla 5 osób.

Pizza całkiem smaczna na grubszym spodzie :)
Do misy wsypujemy odmierzone 400 g mąki pszennej . wsypujemy do niej szczyptę soli
Pizza całkiem smaczna na grubszym spodzie :)
Do szklanki wkładamy drożdże , zasypujemy je cukrem i zalewamy do połowy szklanki ciepłą wodą.
Pizza całkiem smaczna na grubszym spodzie :)
Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia i wałkujemy .
Pizza całkiem smaczna na grubszym spodzie :)
Posypujemy ziołami ( bazylia , oregano ,zioła prowansalskie)
Pizza całkiem smaczna na grubszym spodzie :)
Pieczarki kroimy w plasterki i rozsypujemy gęsto po cieście .
Pizza całkiem smaczna na grubszym spodzie :)
Przed końcem pieczenia kładziemy ser i trzymamy do rozpuszczenia . Pizzy starczyło dla 5 osób.