jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pizza cebulowo-buraczkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bardzo lubię przygotowywać jak i konsumować pizzę! W moim wydaniu z reguły mają one gruby spód i dużą ilość nadzienia-takie są najlepsze:).

Pizza cebulowo-buraczkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza cebulowo-buraczkowa

 

  • Blaszka 24x30 cm
  • Ciasto:
  • 35 dag mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 140 ml mleka,
  • ¼ kostki drożdży,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • Zioła dalmatyńskie 1,5 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • 2 średniej wielkości buraczki ćwikłowe,
  • ok 4-5 czerwonych cebul,
  • kilka kostek sera feta,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • sól do smaku,
  • tymianek do posypania,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko do posmarowania brzegów,
  • olej do smażenia,
  • około 80 gram sera żółtego,
  • bazylia do dekoracji, podania

 

Sposób przygotowania:

Pizza cebulowo-buraczkowa
CIASTO: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko, zioła dalmatyńskie oraz sól. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. NADZIENIE: Buraczki gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Pokrojoną smażymy do miękkości na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia doprawiamy ją solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Formujemy nieco wyższe brzegi, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto wykładamy przygotowaną cebulę. Delikatnie posypujemy tymiankiem. Na cebuli układamy koło siebie plasterki buraczków. Na plasterki wykładamy ser feta. Całość ponownie posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy ją startym żółtym serem. Gdy ten się rozpuści ciasto wyjmujemy. Pizzę przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
Pizza cebulowo-buraczkowa
W misce umieszczamy składniki ciasta. Wyrabiamy elastyczne ciasto
Pizza cebulowo-buraczkowa
Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowana blaszkę
Pizza cebulowo-buraczkowa
na wyłożone ciasto wykładamy warstwę cebuli
Pizza cebulowo-buraczkowa
Na cebule wykładamy pokrojone buraczki oraz ser