Sposób przygotowania:
Pizza cebulowo-buraczkowa
CIASTO: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko, zioła dalmatyńskie oraz sól. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. NADZIENIE: Buraczki gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Pokrojoną smażymy do miękkości na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia doprawiamy ją solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Formujemy nieco wyższe brzegi, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto wykładamy przygotowaną cebulę. Delikatnie posypujemy tymiankiem. Na cebuli układamy koło siebie plasterki buraczków. Na plasterki wykładamy ser feta. Całość ponownie posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy ją startym żółtym serem. Gdy ten się rozpuści ciasto wyjmujemy. Pizzę przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
biedroneczki