czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pizza Cztery Pory Roku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przy takiej pizzy na pewno każdy znajdzie swój ulubiony kawałek. Ja osobiście lubię wszystkie :))

Pizza Cztery Pory Roku

Składniki:

Pizza Cztery Pory Roku

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 1/2 szkl. letniej wody,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

 

  • Farsz:
  • 15 dag pieczarek,
  • 1/2 pomidora,
  • 125g mozarelli,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • 5 dag szynki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • oregano,
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

Pizza Cztery Pory Roku
1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą, dodać olej oraz zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godz. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na kształt okrągłego placka i wyłożyć na natłuszczoną okrągłą formę do pizzy. 2. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Ciasto posmarować cienką warstwą przecieru pomidorowego, na 1/4 ciasta ułożyć podsmażone pieczarki. Na drugiej części ułożyć plasterki pomidora. Na 3 części ułożyć pokrojoną w paseczki szynkę. Mozarellę pokroić w plastry, plasterki przerwać na pół, ułożyć na ostatniej, czwartej części pizzy i posypać jeszcze połową sera. Resztę sera rozsypać na całej pizzy. Całość oprószyć oregano i bazylią. Piec ok. 20 min w temp. 200st.