Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Pizza Domowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i bardzo lubią wcinać dzieci :P No bo jednak jedzenie zakazane smakuje najlepiej :D

Pizza Domowa

Składniki:

Pizza Domowa

 

  • 1 kg mąka pszenna,
  • 0,5 l mleko,
  • 1 paczuszka drożdże,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 szczypta cukier,
  • 1 sztuka cebula biała,
  • 1 sztuka cebula czerwona,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 0,5 kg Grzyby leśne \ pieczarki,
  • 6 sztuk pomidor,
  • 1 puszka kukurydza,
  • 30 dkg szynka dowolna,
  • 1 sztuka papryka czerwona,
  • 1 sztuka papryka zielona lub żółta,
  • 20-25 dkg ser żółty,
  • do smażenia olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pizza Domowa
Mleko podgrzewamy tak żeby nie było za gorące ani za zimne po prostu letnie (można sprawdzić palcem nie może parzyć ma być cieplutkie) , a jak za bardzo podgrzejemy to wystarczy chwilkę poczekać . Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą następnie dodajemy mąkę(0,5kg) , sól i cukier. Wszystko to razem dokładnie mieszamy i przykrywamy ściereczką , stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30min. Następnie ciasto wyrzucamy na stolnicę z resztą mąki i gnieciemy. Gotowe ciasto porcjujemy w zależności kto na czym piecze i jaką chce mieć grubość ciasta. Farsz: Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy pokrojoną cebulkę w kosteczkę oraz rozgnieciony czosnek podsmażamy dosłownie chwilę następnie wrzucamy pokrojoną szynkę i dodajemy pokrojone grzyby leśne lub pieczarki gdy grzyby lub pieczarki zmiękną dodajemy pokrojoną w paski paprykę i następnie pokrojone w kostkę pomidory. (Kukurydze dajemy bezpośrednio na ciasto nie trzeba jej podsmażać bo jest z puszki). Wszystko to smażymy około 30min.Gdy mamy już rozwałkowane i rozłożone ciasto na blachę na której chcemy piec pizzę to smarujemy farszem musi być lekko przestudzony. I wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 5-7min. Następnie wyjmujemy pizze trzemy lub kładziemy plastry sera i wkładamy na jeszcze momencik tak około 3-4min. Smacznego!