Sposób przygotowania:
Pizza domowa z szynką
Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy, rozkruszamy do ciepłego mleka drożdże. Następnie odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po wyrośnięciu drożdże przelewamy do miski, dodajemy resztę mleka i powoli dosypujemy mąkę. Ciasto ma być gęste. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Następnie pieczarki wraz z cebulą dusimy do momentu, aż będą miękkie. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, szynkę natomiast kroimy w plasterki lub paseczki. Żółty ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę. Całość ciasta polewamy keczupem. Następnie na ciasto wykładamy pieczarki, pomidory, szynkę oraz posypujemy żółtym serem. Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu polewamy keczupem, podajemy.