Sposób przygotowania:
Pizza marchewkowa z patelniETAP 1:
Pokruszone drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą. Wlać do miski z mąką, wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, olej, startą na grubej tarce marchewkę, smażoną cebulę i oregano, wyrobić.
ETAP 2:
Ciasto podzielić na dwie części i uformować 2 krążki o średnicy 28 cm, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia patelnię, przykryć i odłożyć na 10 minut.
ETAP 3:
Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni.
ETAP 4:
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, odparować, przyprawić solą i pieprzem.
ETAP 5:
Krążki ciasta posmarować ketchupem, posypać żółtym serem, wyłożyć pieczarki i boczek.
ETAP 6:
Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli. Patelnię przykryć pokrywką, włożyć na duży palnik, włączyć najmniejszy płomień i piec około 18-20 minut.