Sposób przygotowania:
Pizza na cienkim cieście drożdżowym
► CIASTO NA PIZZĘ : w naczyniu w letniej wodzie rozpuścić rozkruszone drożdże, wlać olej z oliwek, dodać cukier, sól i wymieszać, następnie wsypać mąkę i miksować mikserem na wolnych obrotach. Na końcu ciasto ugnieść dłońmi na gładko, ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Ugniecione ciasto włożyć z powrotem do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie ugnieść, przykryć wilgotną ściereczką i wstawić na 2 dni do lodówki.
► Następnie ciasto wyjąć, stolnicę posypać mąką, ciasto ugnieść i rozwałkować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować w niej ciasto, ciasto można ponakłuwać widelcem ( można też pokroić na 6 części, bo wystarcza na 6 okrągłych pizz ) .
► OBŁOŻENIE PIZZY: ciasto posmarować pizzasauce ( sos do pizzy ) zmieszany z pomidorami z zalewą i czosnkiem. Następnie obłożyć tuńczykiem, szynką, salami, pieczarkami, papryką i cebulą. Wierzch posypać oregano i startym serem.
► Blaszkę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 180C / Termoobieg /
► Następnie ciasto wyjąć, stolnicę posypać mąką, ciasto ugnieść i rozwałkować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować w niej ciasto, ciasto można ponakłuwać widelcem ( można też pokroić na 6 części, bo wystarcza na 6 okrągłych pizz ) .
► OBŁOŻENIE PIZZY: ciasto posmarować pizzasauce ( sos do pizzy ) zmieszany z pomidorami z zalewą i czosnkiem. Następnie obłożyć tuńczykiem, szynką, salami, pieczarkami, papryką i cebulą. Wierzch posypać oregano i startym serem.
► Blaszkę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 180C / Termoobieg /
zbysiowa
Zgobisz
ja też, jak pizza to tylko na na cienkim cieście, obojętnie czy kupiona albo jak sam robię