zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Pizza na pełnoziarnistym spodzie wg Zub3ra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza na pełnoziarnistym cieście z salami, przesmażanymi pieczarkami i cebulą, oliwkami i mozzarellą.

Pizza na pełnoziarnistym spodzie wg Zub3ra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na pełnoziarnistym spodzie wg Zub3ra

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pełnoziarnistej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyż soli
  • 3 dag drożdży
  • 3 łyż oliwy
  • Ponadto:
  • 1/2 szk przecieru pomidorowego
  • 10 dag salami
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • 10 dag mozzarelli
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza na pełnoziarnistym spodzie wg Zub3ra
Rozpuszczamy drożdże w wodzie wraz z dodatkiem cukru. Na 5 minut odstawiamy. Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy sól. Robimy wgłębienie. Wlewamy oliwę i drożdże. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy. Smarujemy oliwą i przecieram pomidorowym. Posypujemy startym serem. Na cieście układamy salami, przesmażone pieczarki z cebulą (doprawione do smaku solą i pieprzem). Pokrojone oliwki. Oprószamy przyprawami. Na koniec posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach. Smacznego!
Pizza na pełnoziarnistym spodzie wg Zub3ra
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Pizza na pełnoziarnistym spodzie wg Zub3ra
Mąkę wsypujemy do miski i ddoajemy sól oraz drożdże.
Pizza na pełnoziarnistym spodzie wg Zub3ra
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy przecierem.
Pizza na pełnoziarnistym spodzie wg Zub3ra
Pieczarki przesmażamy wraz z cebulą na rozgrzanej oliwię.