edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pizza na spodzie pełnoziarnistym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Nie można powiedzieć, że jest dietetyczna, ale z pewnością o wiele zdrowsza niż na spodzie z jasnej mąki, i wcale nie mniej smaczna.

Pizza na spodzie pełnoziarnistym

Składniki:

Pizza na spodzie pełnoziarnistym

CIASTO na dwie pizze o średnicy 32 cm:

OBŁOŻENIE:

  • sos pomidorowy lub dobry ketchup
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy
  • kilka pieczarek konserwowych
  • rukola – do posypania po upieczeniu

Sposób przygotowania:

Pizza na spodzie pełnoziarnistym
Z drożdży, cukru, łyżeczki mąki i ok. 1/3 szklanki letniej wody sporządzić zaczyn. Odstawić go do wyrośnięcia.

Do wymieszanej z solą mąki dodać wyrośnięty zaczyn i oliwę. Dolewając stopniowo letnią wodę wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Mozzarellę osączyć z zalewy, rozdrobnić, pieczarki i pomidory osączyć, oliwki pokroić w plasterki.

Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, podzielić na pół i rozwałkować dwa blaty o średnicy 32 cm, przełożyć je na blaszkę. Każdy blat posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, posypać bazylią i oregano, obłożyć serem, szynką, pieczarkami, plastrami pomidorów i plasterkami oliwek.

Piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni.

Przed podaniem pokroić na kawałki i posypać rukolą.

Tagi:

pizza danie