Sposób przygotowania:
Pizza na spodzie pełnoziarnistym
Z drożdży, cukru, łyżeczki mąki i ok. 1/3 szklanki letniej wody sporządzić zaczyn. Odstawić go do wyrośnięcia.
Do wymieszanej z solą mąki dodać wyrośnięty zaczyn i oliwę. Dolewając stopniowo letnią wodę wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mozzarellę osączyć z zalewy, rozdrobnić, pieczarki i pomidory osączyć, oliwki pokroić w plasterki.
Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, podzielić na pół i rozwałkować dwa blaty o średnicy 32 cm, przełożyć je na blaszkę. Każdy blat posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, posypać bazylią i oregano, obłożyć serem, szynką, pieczarkami, plastrami pomidorów i plasterkami oliwek.
Piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni.
Przed podaniem pokroić na kawałki i posypać rukolą.
Do wymieszanej z solą mąki dodać wyrośnięty zaczyn i oliwę. Dolewając stopniowo letnią wodę wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mozzarellę osączyć z zalewy, rozdrobnić, pieczarki i pomidory osączyć, oliwki pokroić w plasterki.
Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, podzielić na pół i rozwałkować dwa blaty o średnicy 32 cm, przełożyć je na blaszkę. Każdy blat posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, posypać bazylią i oregano, obłożyć serem, szynką, pieczarkami, plastrami pomidorów i plasterkami oliwek.
Piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni.
Przed podaniem pokroić na kawałki i posypać rukolą.