kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pizza na włoskim cieście

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pizze uwielbia większość. Niepodważalnie najlepsza jest we Włoszech ale skoro nie można wyjechać do Italii to czemu nie zrobić jej w domu? Ta pizza przywoła miłe wspomnienia z Campo di Fiori czy Piazza di Spagna. Polecam:)

Pizza na włoskim cieście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza na włoskim cieście

 

  • na ciasto:
  • 190ml wody
  • 30 dag drożdży
  • 350g przesianej mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

  • na sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • puszka pomidorów
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Pizza na włoskim cieście
Ciasto: Drożdże, cukier i letnią wodą połączyć i zostawić na 15 minut pod przykryciem. Mąkę przesiewamy, łączymy z solą i oliwą. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Ciasto rozwałkować, nakłuwać gęsto widelcem. Posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki. Piec około 12-15 minut w 230 stopniach C. Sos pomidorowy: Cebule i czosnek obrać z łupinek i posiekać. W garnku podgrzać oliwę i zeszklić na niej cebule z czosnkiem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku przyprawami.
Pizza na włoskim cieście
Ciasto cieńko rozwałkowac na blasze, ponakłuwać widelcem, posmarować cieńko sosem i ułożyc ulubione dodtki.