pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pizza na zakwasie podwójnie czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pizza robiona na cieście z zakwasem zamiast drożdży

Pizza na zakwasie podwójnie czosnkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na zakwasie podwójnie czosnkowa

 

  • ciasto do pizzy na zakwasie
  • pieczarki 3
  • oliwki 10
  • czosnek marynowany 14 sztuk
  • mozzarella w kulce 125g
  • schab wędzony kilka plastrów
  • Sos:
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • keczup pikantny 1 łyżka
  • papryczka chili 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Pizza na zakwasie podwójnie czosnkowa
Ciasto do pizzy przygotowuję wg przepisu: „https://gotujmy.pl/ciasto-do-pizzy-na-zakwasie-chlebowym-,przepisy,149045.html”. Pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na patelni, wyparowując wodę. Koncentrat łączę z keczupem pikantnym. Dodaję pokrojone papryczki oraz starte ząbki czosnku. Energicznie mieszam. Tak przygotowanym sosem smaruję spód do pizzy, rozpostarty na blaszce wysmarowanej olejem. Na sos wykładam 2/3 usmażonych pieczarek, oliwki pokrojone po połowie oraz ząbki marynowanego czosnku pokrojone w kawałki. Na to układamy plastry wędzonego schabu (lub innej chudej wędliny) i plasterki mozzareli. Sam wierzch pizzy posypuję resztką pieczarek. Pizzę wstawiamy piekarnika nagrzanego do 150°C. Następnie temperaturę zwiększamy do 190°C i w takiej trzymamy 10-15 minut. Smacznego.
Pizza na zakwasie podwójnie czosnkowa
Koncetrat łączymy z keczupem i startym czosnkiem
Pizza na zakwasie podwójnie czosnkowa
Ciasto na pizzę smarujemy przygotowanym sosem
Pizza na zakwasie podwójnie czosnkowa
Następnie pospuję składnikami z opisu przepisu
Pizza na zakwasie podwójnie czosnkowa
Na wiech kładziemy plastry mozzareli i posypujemy końcówką pieczarek