Sposób przygotowania:
Pizza na zakwasie podwójnie czosnkowa
Ciasto do pizzy przygotowuję wg przepisu: „https://gotujmy.pl/ciasto-do-pizzy-na-zakwasie-chlebowym-,przepisy,149045.html”. Pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na patelni, wyparowując wodę. Koncentrat łączę z keczupem pikantnym. Dodaję pokrojone papryczki oraz starte ząbki czosnku. Energicznie mieszam. Tak przygotowanym sosem smaruję spód do pizzy, rozpostarty na blaszce wysmarowanej olejem. Na sos wykładam 2/3 usmażonych pieczarek, oliwki pokrojone po połowie oraz ząbki marynowanego czosnku pokrojone w kawałki. Na to układamy plastry wędzonego schabu (lub innej chudej wędliny) i plasterki mozzareli. Sam wierzch pizzy posypuję resztką pieczarek. Pizzę wstawiamy piekarnika nagrzanego do 150°C. Następnie temperaturę zwiększamy do 190°C i w takiej trzymamy 10-15 minut. Smacznego.