Sposób przygotowania:
Pizza neapolitańska z szynką drobiową
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki cieplej wody. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże i szczyptę soli. Wymieszać widelcem. Dolać jeszcze 1/2 szklanki letniej wody i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Przed wyłożeniem ciasta na blachę jeszcze raz je zagnieść. Formę o średnicy 30 cm wysmarować oliwą, wyłożyć ciastem. Pastę pomidorową rozetrzeć z rozgniecionym czosnkiem i szczyptą oregano. Posmarować nią ciasto. Obłożyć plasterkami szynki. Mozzarellę, umyte pomidory i obraną cebulę pokroić na plasterki, ułożyć na wierzchu pizzy. Posypać paseczkami papryki, oliwkami, kaparami i listkami bazylii. Oprószyć oregano, solą i pieprzem. Skropić oliwą. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
ola_000
2halina