Sposób przygotowania:
Pizza rodziny Soprano
Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Następnie przygotowujemy sos: Zagotowujemy pomidory wraz z oliwą, doprawiamy solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i następnie rozkładamy je równomiernie na rozsmarowanej oliwą blasze do pieczenia (1 duża lub 2 mniejsze), odstawiamy ciasto już rozłożone jeszcze na 0,5 godziny, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C. Przed włożeniem do pieca, smarujemy ciasto sosem, posypujemy suszonym oregano, kładziemy plastry mozzarelli. Pieczemy na górnej półce około 10 minut. Po wyjęciu od razu kładziemy plastry szynki parmeńskiej, pokrojone oliwki, pomidorki, rukolę oraz świeżą bazylię. Smacznego :)