Sposób przygotowania:
Pizza serowa z czarnuszką i pieprzem kolorowym
Zrobić zaczyn z drożdży,odrobiny cukru oraz letniej wody. Odstawić na kwadrans, a w tym czasie mąkę przesiać i wsypać do większej dzieży,wlać tam odstany zaczyn, dodać oliwę z oliwek i sól morską. Wyrabiać i zagnieść w kulę, przykryć czystą lnianą ściereczką oraz odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Każdy rodzaj sera zetrzeć na różnych rodzajach oczek na tarce, zioła suszone rozetrzeć w dłoniach na tacę lub płaski talerz. Przygotować pod ręką pozostałe przyprawy jak kulki pieprzu kolorowego i czarnuszkę. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, a także natłuścić lekko blachę olejem. Wylepić blachę wyrośniętym ciastem i rozsmarować powierzchnię pastą pomidorową lub pesto, posypać startymi serami, chociaż pleśniowy można pokruszyć w rękach i rozmieścić po bokach blachy. Następnie posypać szczyptą czarnuszki i pieprzu w kulkach różnego koloru oraz ziołami suszonymi. Wstawić blachę do piekarnika na pół godziny i nastawić minutnik lub pilnować czasu pieczenia ciasta. Po upływie czasu wyjąć blachę z pizzą i pokroić na równe porcje i podawać.