edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pizza trzy sery i pieczarki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Do obłożenia pizzy można użyć różnych serów, ale te rodzaje których użyłam wspaniale ze sobą współgrają, a "kropkę nad i" stanowią pieczarki z zalewy.

Pizza trzy sery i pieczarki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza trzy sery i pieczarki

 

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500
  • 15 g świeżych drożdży
  • ok. 0,5 szklanki letniej wody
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • duża szczypta soli
  • OBŁOŻENIE:
  • 2 łyżki ketchupu
  • suszona bazylia
  • 5 dag sera gouda
  • 7,5 dag mini mozzarelli z bazylią
  • 5 dag sera z niebieską pleśnią
  • 10 dag krojonych pieczarek w zalewie
  • tłuszcz do posmarowania blaszki

 

Sposób przygotowania:

Pizza trzy sery i pieczarki
Mąkę przesiać do miski. Do kubeczka wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki dodać szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolać partiami letnią wodę. Następnie dłonią wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość – około 20-30 minut. Po tym czasie przebić ciasto ręką, krótko zarobić, uformować cienki placek o średnicy około 30 cm i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ciasto posmarować ketchupem i oprószyć bazylią, posypać utartą na wiórki goudą. Równomiernie rozłożyć przekrojone na pół kuleczki mozzarelli, pokruszony ser pleśniowy i plasterki pieczarek. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termo obiegiem.
Pizza trzy sery i pieczarki
Ciasto posmarować ketchupem i oprószyć bazylią.
Pizza trzy sery i pieczarki
Posypać utartą goudą i rozłożyć przekrojone kuleczki mozzarelli.
Pizza trzy sery i pieczarki
Ser pleśniowy rozkruszyć i równomiernie rozsypać.
Pizza trzy sery i pieczarki
Na końcu rozłożyć osączone z zalewy plasterki pieczarek.