marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza w sześciu smakach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pizza w sześciu smakach.

Pizza w sześciu smakach

Składniki:

Pizza w sześciu smakach

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży Babuni,
  • 1/3 letniej wody,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 duże łyżki oliwy z oliwek lub pestek winogron.
  • Nadzienie:
  • 2 pomidory świeże,
  • garstka czarnych i zielonych oliwek,
  • 1 duża czuszka zielona lub czerwona.
  • 50 dag.pieczarek,
  • 15 dag.salami lub innej podsuszanej wędliny,
  • 3 rodzaje serów po 30 dag.-ementaler,cheddar,Valbone,
  • kilka kulek zielonego pieprzu,
  • ketchup łagodny,
  • 1 łyżka oleju na blachę.

 

Sposób przygotowania:

Pizza w sześciu smakach
Rozgnieść w misce drożdże, wsypać łyżkę cukru, zalać letnią wodą. Odstawić na 15 min. wsypać przesianą mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wyrabiać rękoma i zagnieść. Nakryć miskę z ciastem czystą ściereczką lnianą i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie umyć i pokroić lub posiekać jarzyny, usuwając gniazda nasienne, pieczarki oczyścić, pokroić i przesmażyć. Sery pokroić lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, oliwki wyjąć, osączyć.Wędlinę już pokrojoną wypakować na deseczkę. Ciasto po 1,5 godziny rośnięcia wylepić na posmarowanej olejem blasze i układać po dwa składniki na każdym z 6 kawałków ciasta drożdżowego, np. ser Valbone z połówkami zielonego pieprzu, pomidory w plastrach z salami, pieczarki z żółtym łagodnym serem itd. wstawić blachę do nagrzanego do 220 st. C i piec z 25-30 min. po upieczeniu wyjąć i kroić radełkiem do pizzy.