Sposób przygotowania:
Pizza w sześciu smakach
Rozgnieść w misce drożdże, wsypać łyżkę cukru, zalać letnią wodą. Odstawić na 15 min. wsypać przesianą mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wyrabiać rękoma i zagnieść. Nakryć miskę z ciastem czystą ściereczką lnianą i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie umyć i pokroić lub posiekać jarzyny, usuwając gniazda nasienne, pieczarki oczyścić, pokroić i przesmażyć. Sery pokroić lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, oliwki wyjąć, osączyć.Wędlinę już pokrojoną wypakować na deseczkę. Ciasto po 1,5 godziny rośnięcia wylepić na posmarowanej olejem blasze i układać po dwa składniki na każdym z 6 kawałków ciasta drożdżowego, np. ser Valbone z połówkami zielonego pieprzu, pomidory w plastrach z salami, pieczarki z żółtym łagodnym serem itd. wstawić blachę do nagrzanego do 220 st. C i piec z 25-30 min. po upieczeniu wyjąć i kroić radełkiem do pizzy.