Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pizza z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowa pizza z kurkami i natką pietruszki

Pizza z natką pietruszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza z natką pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pizza z natką pietruszki
Drożdże należy zasypać cukrem i zalać wodą, rozbełtać i odstawić na 15
minut, potem dosypać mąkę, olej, sól i jajko i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie już jednolite. Wtedy odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Kurki dokładnie
czyścimy i kroimy na, cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kurki z cebulą posmażamy na maśle, do momentu aż cebula się zeszkli, na koniec doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Grzyby zdejmujemy z patelni i na patelnię wlewamy pomidory z puszki (wcześniej rozdrobnione za pomocą blendera) i dodajemy odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w
plasterki oliwki, doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami (oregano,
bazylią tymiankiem) do smaku i gotujemy przez 5 minut na niewielkim ogniu.
Wyrośnięte ciasto rozkładamy równomiernie na
blaszcze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym, układamy pokrojoną w plastry mozarellę, na serze układamy kurki z cebulką i wszystko posypujemy posiekaną natką
pietruszki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut
Pizza z natką pietruszki
Ważne jest, żeby ciasto drożdżowe wyrosło, jak nie rośnie, znaczy, że coś nie tak jest z drożdżami i musimy robić je od początku
Pizza z natką pietruszki
Pizza z natką pieruszki i kurkami- u mnie kurki są ciemne, bo użyłam mrożonych
Pizza z natką pietruszki
Kawałek takiej pizzy to idealne danie obiadowe po wypadzie na grzyby