Sposób przygotowania:
Małe pizze z kurkami
Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki, grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i osączyłam - większe sztuki porwałam na mniejsze kawałki. Ser starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy, wrzuciłam cebulę a kiedy się zeszkliła dodałam grzyby i smażyłam całość mieszając na silnym ogniu ok. 3 min.. odparowując wodę. przyprawiłam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, odstawiłam do przestudzenia.
Drożdże rozkruszyłam, roztarłam je z 1 łyżką cukru i wlałam do nich ciepłą wodę, odstawiłam na 10 min.. Mąkę przesiałam z 1/2 łyżeczki soli, roztarłam ją palcami z zimnym masłem, łyżką oliwy i żółtkiem. Wlałam spienione drożdże, wyrobiłam elastyczne ciasto. Włożyłam je do miski i przykryłam czystą ściereczką, odstawiłam na 30 min. aby podrosło. Następnie wyrobiłam ponownie i odłożyłam na kolejne 30 min..
Podzieliłam ciasto na 5 części - możecie też zrobić jedną czy dwie większe pizze. Każdą część rozwałkowałam na placek. Na każdy wyłożyłam po trochu smażonych z cebulą grzybów przesypując je serem. Piekłam na specjalnym kamieniu do wypieku pizzy (ja mam taki f-my Fratelli) ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st.C
Drożdże rozkruszyłam, roztarłam je z 1 łyżką cukru i wlałam do nich ciepłą wodę, odstawiłam na 10 min.. Mąkę przesiałam z 1/2 łyżeczki soli, roztarłam ją palcami z zimnym masłem, łyżką oliwy i żółtkiem. Wlałam spienione drożdże, wyrobiłam elastyczne ciasto. Włożyłam je do miski i przykryłam czystą ściereczką, odstawiłam na 30 min. aby podrosło. Następnie wyrobiłam ponownie i odłożyłam na kolejne 30 min..
Podzieliłam ciasto na 5 części - możecie też zrobić jedną czy dwie większe pizze. Każdą część rozwałkowałam na placek. Na każdy wyłożyłam po trochu smażonych z cebulą grzybów przesypując je serem. Piekłam na specjalnym kamieniu do wypieku pizzy (ja mam taki f-my Fratelli) ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st.C
kasik12
Henia
gosiczek821