Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Małe pizze z kurkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

na przekąskę albo kolację, pizza dobra jest zawsze!

Małe pizze z kurkami

Składniki:

Małe pizze z kurkami

 

  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 2 dkg świeżych drożdży,
  • ok. 3/4 szkl. ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżka zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 duża cebula,
  • 30 dkg świeżych kurek,
  • 1 łyżka oliwy do ciasta + 2 łyżki do grzybów,
  • 20 dkg sera żółtego, użyłam ostrego Zbójnickiego
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, starta gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Małe pizze z kurkami
Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki, grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i osączyłam - większe sztuki porwałam na mniejsze kawałki. Ser starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy, wrzuciłam cebulę a kiedy się zeszkliła dodałam grzyby i smażyłam całość mieszając na silnym ogniu ok. 3 min.. odparowując wodę. przyprawiłam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, odstawiłam do przestudzenia.



Drożdże rozkruszyłam, roztarłam je z 1 łyżką cukru i wlałam do nich ciepłą wodę, odstawiłam na 10 min.. Mąkę przesiałam z 1/2 łyżeczki soli, roztarłam ją palcami z zimnym masłem, łyżką oliwy i żółtkiem. Wlałam spienione drożdże, wyrobiłam elastyczne ciasto. Włożyłam je do miski i przykryłam czystą ściereczką, odstawiłam na 30 min. aby podrosło. Następnie wyrobiłam ponownie i odłożyłam na kolejne 30 min..



Podzieliłam ciasto na 5 części - możecie też zrobić jedną czy dwie większe pizze. Każdą część rozwałkowałam na placek. Na każdy wyłożyłam po trochu smażonych z cebulą grzybów przesypując je serem. Piekłam na specjalnym kamieniu do wypieku pizzy (ja mam taki f-my Fratelli) ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st.C