Sposób przygotowania:
Pizza z chorizo oliwkami kalamata i mozzarelląciasto drożdżowe:
Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlewam oliwę i ciepłą wodę, dodaję jajko, wyrabiam gładkie ciasto, w razie konieczności dolewam wody lub dosypuję troszkę mąki, wyrobione oprószam lekko mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi.
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie równe porcje, wałkuję dwa okrągłe blaty, układam na blasze, smaruje sosem pomidorowym, pieczarki i chorizo kroję na plasterki
ETAP 3:
Układam na cieście plasterki pokrojonych pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypuję serem mozzarella, układam oliwki.
ETAP 4:
Posypuję przyprawą do pizzy.
Wkładam do nagrzanego do 200*c piekarnika piekę około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia i rozpuszczenia sera, podaję posypaną świeżą rukolą.
marietta
Magdalena88
Marika-
niezły kąsek
LauraLaura