Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Pizza z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

150 g mąki żytniej 150 g mąki pszennej 1/8 l letniej wody 3 łyżki oliwy 30 g

Pizza z papryką

Składniki:

Pizza z papryką

 

  • Ciasto:

 

 

  • Dodatki:

 

  • mały przecier pomidorowy (lub gęsty sos pomidorowy)
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 15 dag pieczarek
  • salami lub inna wędlina
  • żółty ser
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, zioła)

Sposób przygotowania:

Pizza z papryką
150 g mąki żytniej 150 g mąki pszennej 1/8 l letniej wody 3 łyżki oliwy 30 g drożdży 1/2 łyżeczki soli

Obie mąki przesiać razem do miski. Zrobić zagłębienie, wlaćtrochę ciepłej wody, wkruszyć drożdże i wymieszać z odrobiną mąki tak, aby powstał zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia - około pół godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, dodając oliwę, sól oraz dowolne przyprawy. Po wyrobieniu pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Wyrośniete ciasto wyłożyć z miski na wysmarowaną tłuszczem blachę i rozciągnąć palcami, tworząc brzeg. Ponakłuwać widelcem. Posmarować ciasto przecierem, sosem pomidorowym lub keczupem. Posypać ulubionymi ziołami.

Na tak przygotowane ciasto wyłożyć dodatki - pokrojoną w paski paprykę, pomidory, pieczarki i salami. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze około 15 minut (aż ser się rozpuści, a brzegi zarumienią).