Sposób przygotowania:
Pizza z papryką
150 g mąki żytniej 150 g mąki pszennej 1/8 l letniej wody 3 łyżki oliwy 30 g drożdży 1/2 łyżeczki soli
Obie mąki przesiać razem do miski. Zrobić zagłębienie, wlaćtrochę ciepłej wody, wkruszyć drożdże i wymieszać z odrobiną mąki tak, aby powstał zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia - około pół godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, dodając oliwę, sól oraz dowolne przyprawy. Po wyrobieniu pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośniete ciasto wyłożyć z miski na wysmarowaną tłuszczem blachę i rozciągnąć palcami, tworząc brzeg. Ponakłuwać widelcem. Posmarować ciasto przecierem, sosem pomidorowym lub keczupem. Posypać ulubionymi ziołami.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć dodatki - pokrojoną w paski paprykę, pomidory, pieczarki i salami. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze około 15 minut (aż ser się rozpuści, a brzegi zarumienią).
Obie mąki przesiać razem do miski. Zrobić zagłębienie, wlaćtrochę ciepłej wody, wkruszyć drożdże i wymieszać z odrobiną mąki tak, aby powstał zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia - około pół godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, dodając oliwę, sól oraz dowolne przyprawy. Po wyrobieniu pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośniete ciasto wyłożyć z miski na wysmarowaną tłuszczem blachę i rozciągnąć palcami, tworząc brzeg. Ponakłuwać widelcem. Posmarować ciasto przecierem, sosem pomidorowym lub keczupem. Posypać ulubionymi ziołami.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć dodatki - pokrojoną w paski paprykę, pomidory, pieczarki i salami. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze około 15 minut (aż ser się rozpuści, a brzegi zarumienią).