Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pizza z fetą i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza z sosem pomidorowym, kurczakiem, fetą i oliwkami

Pizza z fetą i oliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza z fetą i oliwkami

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 50g drożdży
  • łyżka cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • Dodatki:
  • 300g piersi z kurczaka
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • przyprawa do gyrosa
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 125g mozzarelli
  • 270g fety
  • kilkanaście oliwek
  • mieszanka ziół do pizzy

Sposób przygotowania:

Pizza z fetą i oliwkami
Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, dosypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jak zaczną buzować dodajemy mąkę, sól, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Dodajemy jeszcze olej i jak ciasto jest już gładkie i jednolite, to formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Mięso mieszamy z czosnkiem, doprawiamy przyprawą do gyrosa, dolewamy trochę oleju i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w pióra. Jak cebula się zeszkli, dolewamy przecier pomidorowy i całość gotujemy przez ok 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Ciasto rozkładamy na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy pokruszoną mozzarellę, wlewamy sos z kurczakiem, wszystko posypujemy fetą pokrojoną w kostkę, oliwkami i ziołami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Pizza z fetą i oliwkami
Podsmażamy kurczaka z cebulą i czosnkiem i dolewamy przecier pomidorowy
Pizza z fetą i oliwkami
Na pizzy układamy oliwki i fetę, posypujemy ziołami i pieczemy