Sposób przygotowania:
Pizza z fetą i oliwkami
Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, dosypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jak zaczną buzować dodajemy mąkę, sól, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Dodajemy jeszcze olej i jak ciasto jest już gładkie i jednolite, to formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Mięso mieszamy z czosnkiem, doprawiamy przyprawą do gyrosa, dolewamy trochę oleju i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w pióra. Jak cebula się zeszkli, dolewamy przecier pomidorowy i całość gotujemy przez ok 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Ciasto rozkładamy na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy pokruszoną mozzarellę, wlewamy sos z kurczakiem, wszystko posypujemy fetą pokrojoną w kostkę, oliwkami i ziołami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Mięso mieszamy z czosnkiem, doprawiamy przyprawą do gyrosa, dolewamy trochę oleju i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w pióra. Jak cebula się zeszkli, dolewamy przecier pomidorowy i całość gotujemy przez ok 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Ciasto rozkładamy na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy pokruszoną mozzarellę, wlewamy sos z kurczakiem, wszystko posypujemy fetą pokrojoną w kostkę, oliwkami i ziołami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.