Sposób przygotowania:
Pizza z grilla z kiełbaską i pomidoremPrzygotowanie ciasta
![Pizza z grilla z kiełbaską i pomidorem Pizza z grilla z kiełbaską i pomidorem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pizza-z-grilla-z-kielbaska-i-pomidorem-508288.jpg)
Przygotowujemy ciasto na pizzę: drożdże łączymy z letnią wodą, mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże z wodą. Mieszamy, zagarniając mąkę do środka. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W międzyczasie rozpalamy grilla (pizza potrzebuje wysokiej temperatury) i dobrze rozgrzewamy płytę do pizzy (minimum przez 30 minut).
ETAP 2:
![Pizza z grilla z kiełbaską i pomidorem Pizza z grilla z kiełbaską i pomidorem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pizza-z-grilla-z-kielbaska-i-pomidorem-508289.jpg)
W międzyczasie przygotowujemy też sos.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zagęści. Sos doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią, blendujemy.
Przygotowanie dodatków
![Pizza z grilla z kiełbaską i pomidorem Pizza z grilla z kiełbaską i pomidorem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pizza-z-grilla-z-kielbaska-i-pomidorem-508290.jpg)
Kiełbaskę kroimy w kostkę, cebulę w piórka lub talarki, podsmażamy na oleju.
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki.
Przygotowanie dodatków - c.d.
![Pizza z grilla z kiełbaską i pomidorem Pizza z grilla z kiełbaską i pomidorem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pizza-z-grilla-z-kielbaska-i-pomidorem-508291.jpg)
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Grillowanie pizzy
Ciasto ponownie szybko zagniatamy i rozwałkowujemy, nadając mu optymalny kształt.
Kamienny blat do pizzy posypujemy mąką. Sprawnym ruchem przenosimy na blat ciasto. Na cieście rozsmarowujemy sos, układamy dodatki: kiełbasę z cebulą i pomidory. Pizzę posypujemy serem.
Pizzę grillujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Co jakiś czas musimy poruszyć pizzą, aby nie przywierała do blatu.