Sposób przygotowania:
Pizza z gyrosem według mojego przepisu
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, oliwę, drożdże, cały czas mieszając wlewamy stopniowo ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy rękoma przez ok 5 minut, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy. Pierś z kurczaka kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy intensywnie przyprawą do gyrosa. Po kilku minutach kawałki kurczaka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Paprykę kroimy w drobne paseczki, cebulę w piórka. Ser żółty trzemy tarką na grubych oczkach. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i ostrożnie przekładamy na blachę. Tak powstały spód do pizzy smarujemy cienką warstwą przecieru pomidorowego. Na cieście układamy cebulę, paprykę i kawałki kurczaka. Całość obficie posypujemy bazylią i oregano. Na koniec rozkładamy starty ser żółty i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pizzę pieczemy ok. 15 minut w 200-210 st. SMACZNEGO!
marietta
cziku