cziku

cziku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Pizza z gyrosem według mojego przepisu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na ciasto powstał po wielu modyfikacjach i wypróbowaniu wielu przepisów.

Pizza z gyrosem według mojego przepisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z gyrosem według mojego przepisu

 

  • CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 g drożdży w proszku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukry
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody

 

  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 30 dag sera żółtego
  • przyprawa do gyrosa, bazylia, oregano
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Pizza z gyrosem według mojego przepisu
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, oliwę, drożdże, cały czas mieszając wlewamy stopniowo ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy rękoma przez ok 5 minut, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy. Pierś z kurczaka kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy intensywnie przyprawą do gyrosa. Po kilku minutach kawałki kurczaka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Paprykę kroimy w drobne paseczki, cebulę w piórka. Ser żółty trzemy tarką na grubych oczkach. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i ostrożnie przekładamy na blachę. Tak powstały spód do pizzy smarujemy cienką warstwą przecieru pomidorowego. Na cieście układamy cebulę, paprykę i kawałki kurczaka. Całość obficie posypujemy bazylią i oregano. Na koniec rozkładamy starty ser żółty i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pizzę pieczemy ok. 15 minut w 200-210 st. SMACZNEGO!
Pizza z gyrosem według mojego przepisu
Potrzebujemy pierś z kurczaka, cebulę i paprykę czerwoną
Pizza z gyrosem według mojego przepisu
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w kształt koła
Pizza z gyrosem według mojego przepisu
Spód pizzy smarujemy przecierem i układamy na nim gyrosa, paprykę i cebulę
Pizza z gyrosem według mojego przepisu
następnie obficie przyprawiamy suszoną bazylią i oregano i posypujemy żółtym serem