BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Pizza z jeżynami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj poeksperymentowałam w mojej kuchni. Przygotowałam pizzę z jeżynami i karmelizowaną, czerwoną cebulką. Muszę przyznać, że wyszło ciekawe połączenie smaków.

Pizza z jeżynami

Składniki:

Pizza z jeżynami

Ciasto

Dodatki

  • 1 średnia czerwona cebula
  • 150 g mrożonych jeżyn
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 łyżki smalcu z gęsi
  • szczypta soli
  • listki świeżej bazylii
  • czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Pizza z jeżynami

Ciasto

Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz drożdże .
Wlewamy ciepłą wodę.
Zagniatamy elastyczne ciasto.
Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
Zagniatamy ciasto ponownie, formujemy okrągły placek.

Przygotowanie do pieczenia

Cebulkę obieramy i wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym smalcem.
Podsmażamy 5 minut, wsypujemy cukier i karmelizujemy cebulkę, solimy do smaku.
Rozkładamy cebulkę na cieście, układamy jeżyny.
Posypujemy czarnuszką.
Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C.
Pieczemy do zrumienienia ok.10-15 minut.
Pizzę ozdabiamy listkami bazylii.
Smacznego!


Tagi:

pizza owoce danie