SUPERPRZEPIS

Pizza z bobem i kurczakiem

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 23
Pizza z bobem i kurczakiem Więcej zdjęć (4)

Ciasto drożdżowe można łączyć z różnymi warzywami, owocami, mięsem czy wędlinami. W każdym wydaniu smakuje pysznie. O tym jaki smak przybierze nasza pizza decydujemy sami. Wszystko zależy od sezonu lub tego na co mamy ochotę.

Składniki:

Pizza z bobem i kurczakiem

CIASTO:

NADZIENIE

  • 2-3 łyżki domowego ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
  • Olej rzepakowy do smażenia,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 0,5 litry bobu,
  • 0,5 dużej, czerwonej cebuli,
  • Około 80 gram sera żółtego do posypania,
  • Natka pietruszki do podania,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska

Sposób przygotowania:

Pizza z bobem i kurczakiem

ETAP 1

Pizza z bobem i kurczakiem
Składniki ciasta łączymy ze sobą

CIASTO:
W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. W oddzielnej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta: mąki, sól, olej oraz jajko. Do tak przygotowanych składników dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Rośnie ono około 50-60 minut.

ETAP 2

Pizza z bobem i kurczakiem
Ciasto drożdżowe wykładamy na blaszkę

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 25x 30 cm. Formujemy wyższe brzegi, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

ETAP 3

Pizza z bobem i kurczakiem
przygotowanego fileta smażymy

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części, oprószamy solą i pieprzem i przysmażamy na oleju. Tak przygotowanego dzielimy w paseczki, kostkę, jak kto woli.

ETAP 4

Pizza z bobem i kurczakiem
Ugotowany bób obieramy ze skórki

Bób gotujemy do miękkości. Ugotowany odcedzamy, a następnie zdejmujemy z niego skórkę.

ETAP 5

Pizza z bobem i kurczakiem
Na ciasto wykładamy składniki nadzienia. Pieczemy całość

Środek przygotowanego ciasta smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy warstwę bobu i pokrojone mięso. Cebulę kroimy w plasterki i wykładamy na wierzch.
Gotową pizzę pozostawiamy na około 15 minut, po czym wkładamy ją do nagrzanego piekarnika.
Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy ją startym żółtym serem. Gdy ten się rozpuści pizzę wyjmujemy, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.