Sposób przygotowania:
Pizza z kurczakiem i pieczarkami
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, łączymy z przyprawą do gyrosa i odstawiamy na około 1 godzinę. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, letnie mleko, łączymy składniki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, jajko, odrobinę oleju i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczarki kroimy w plasterki i podduszamy na niewielkiej ilości oleju, na patelni, dodając sól i pieprz do smaku. Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym lub keczupem. Ja użyłam domowego sosu, który przygotowałam latem z pomidorów i papryki. Na sosie układamy pieczarki, następnie pierś z kurczaka i cebulkę. Całość posypujemy startym serem żółtym i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut.