Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pizza z kwaśnym dodatkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

U mnie w domu pizza ma być puszysta i cisto raczej grubsze. Unikam tłuszczu gdzie mogę, a więc i do ciasta dałam twaróg w miejsce oleju.

Pizza z kwaśnym dodatkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza z kwaśnym dodatkiem

 

  • Ciasto:40 dkg mąki
  • 1/3 paczki drożdży
  • łyżeczka soli
  • ostra czerwona papryka ( ja dałam łyżeczkę)
  • majeranek
  • 2 łyżki serka z wiadra o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1/2 szklanki wody
  • pół łyżeczki gałki
  • Dodatki:kilka pieczarek
  • kg kiszonej kapusty
  • świeża papryka
  • 2 cebule
  • łyżka majeranku
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • wędlina…mogą być jakieś resztki tak około 30 dkg
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Pizza z kwaśnym dodatkiem
Zarabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Kapustę płuczemy lub obgotowujemy jak kto woli,a następnie dusimy razem z cebulą na oleju.Pieczarki, paprykę i wędlinę kroimy na paski lub plasterki. Gdy kapusta jest miękka doprawiamy resztą przypraw i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Ciasto wałkujemy na cienki placek i układamy na blasze. Następnie smarujemy koncentratem, na to kapusta równomiernie rozłożona. Dalej wędlina i co nam jeszcze zostało.... Odstawiamy na 15 min, aby podrosło i do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na jakieś 50 min.
Pizza z kwaśnym dodatkiem
Półtłusty serek świetnie się sprawdza w takich wypiekach. Ciasto dłużej zachowuje świeżość.