Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pizza z letnimi dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszna pizza, ze świetnymi, letnimi dodatkami. Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza cukinia i przypieczona cebulka :)

Pizza z letnimi dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z letnimi dodatkami

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukinia
  • papryka żółta
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • biała cebula
  • 4 plasterki szynki
  • 6-8 sztuk maślaków
  • ser żółty
  • olej
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pizza z letnimi dodatkami
Drożdże rozpuszczamy z odrobiną cukru, następnie łączymy z mlekiem, solą i olejem - przelewamy do miski, w której jest mąka i wyrabiamy ciasto. Cienko je wałkujemy i układamy na posmarowanej olejem blaszce, ciasto smarujemy ketchupem. Ciasto powinno 10-15 minut odstać zanim je zaczniemy piec.Na maśle roślinnym przesmażamy białą cebulę pokrojoną w piórka, a po 2-3 minutach dodajemy oczyszczone maślaki pokrojone w cząstki lub połówki (w zależności jak są duże). Doprawiamy do smaku i przesmażamy do miękkości. Cukinie kroimy w bardzo cienkie półplasterki, czerwoną cebulę i pomidory w talarki, paprykę w kostkę, szynkę na spore kawałki, natomiast ser ścieramy na grubych oczkach. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 220 stopni pieczemy je 10-12 minut, następnie wyjmujemy i układamy składniki: najpierw usmażone z cebulą maślaki, następnie ser żółty, szynkę, cukinie, cebulę czerwoną i paprykę. Posypujemy bazylią. Pieczemy w temp 200 stopni przez kolejne 12-15 minut.
Pizza z letnimi dodatkami
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki..
Pizza z letnimi dodatkami
Etap 2 maślaki smażymy razem z cebulą . ..
Pizza z letnimi dodatkami
Etap 3 wszystkie warzywa odpowiednio kroimy
Pizza z letnimi dodatkami
Etap 4 na podpieczonym cieście układamy składniki