Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2736]

Pizza z mięsem i serem mozzarella

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pizza to dobry sposób na przygotowane smacznej przekąski z różnymi dodatkami. Z mięsem i serem mozzarella jest wyśmienita.

Pizza z mięsem i serem mozzarella

Składniki:

Pizza z mięsem i serem mozzarella

 

  • Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki tortowej 450
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatki
  • 15-20 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki sosu barbecue
  • 7-8 dag wędzonego boczku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pizza z mięsem i serem mozzarella

ETAP 1:

Pizza z mięsem i serem mozzarella
Drożdże rozpuścić w cukrze i ciepłej wodzie.

Do pokruszonych drożdży wsypać cukier, wymieszać, połączyć z ciepłą wodą.

ETAP 2:

Pizza z mięsem i serem mozzarella
Mąkę połączyć z drożdżami, cukrem i wodą.

Mąkę przesiać do miski, wlać wodę z drożdżami, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Pizza z mięsem i serem mozzarella
Do wyrośniętego ciasta dodać olej i wyrobić.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wlać olej, dodać sól i wyrabiać około 10 minut.

ETAP 4:

Pizza z mięsem i serem mozzarella
Gotowe ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

ETAP 5:

Pizza z mięsem i serem mozzarella

Na rozgrzanym oleju zeszklić połowę posiekanej cebuli i czosnek. Dodać mielone mięso i smażyć około 10 minut. Wsypać zioła prowansalskie, przyprawić solą i pieprzem.

ETAP 6:

Pizza z mięsem i serem mozzarella

Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.

Następnie posmarować sosem barbecue, wyłożyć mielone mięso, resztę pokrojonej w piórka cebuli i plasterki boczku.

Wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. 3-4 minuty przed końcem pieczenia posypać pokrojonym w kostkę serem mozzarella.