Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pizza z mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowa pizza na spodzie pszenno-żytnio- owsianym z pieczarkami, mięsem mielonym i trzema rodzajami sera...

Pizza z mięsem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z mięsem i pieczarkami

 

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • duża szczypta soli do ciasta
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 4 bardzo duże pieczarki
  • olej do smażenia
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 15 dkg żółtego sera
  • 100 g sera feta
  • 125 g mozzarelli w kulce

Sposób przygotowania:

Pizza z mięsem i pieczarkami
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać obie mąki, otręby i dużą szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju. Jak płyn z grzybów odparuje, dodać do nich mięso, trochę soli i pieprzu, cebulę suszoną, mieloną paprykę i przyprawę do mięs. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Wlać pół szklanki wody, dodać koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, gotować bez przykrycia, aż prawie cały płyn odparuje. Blaszkę z wyposażenia piekarnika posmarować lekko olejem, rozłożyć na niej wyrośnięte ciasto. Na cieście rozłożyć mięso z pieczarkami, a na wierzchu pokrojoną w kostkę cebulę. Całość lekko oprószyć solą i posypać przyprawą do pizzy. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser feta pokruszyć, a ser mozzarella odsączyć i pokroić w plasterki. Wszystkie sery rozłożyć na pizzy. Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z ketchupem.
Pizza z mięsem i pieczarkami
Gładkie ciasto przygotowane zmąki otrębów i rozczynu drożdżowego.
Pizza z mięsem i pieczarkami
Mięso mielone dodane do podsmażonych pieczarek.
Pizza z mięsem i pieczarkami
Wyrośnięte ciasto rozłożone na blasze z wyposażenia piekarnika.
Pizza z mięsem i pieczarkami
Mięsny farsz i sery rozłożone na cieście.