Sposób przygotowania:
Pizza z mozarellą i oliwkami na ostro.
Drożdże pokruszyć w miseczce z łyżeczką cukru. Zalać 1/4 szklanki wody letniej. Odstawić na 15 min. Następnie szklankami nabrać mąkę i przesiać przez sito wprost do dużej miski, dodać zaczyn, oliwę i sól. Zagnieść i wyrabiać, a następnie przykryć naczynie z ciastem czystą ściereczką i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Międzyczasie oczyścić,pokroić i obsmażyć na oleju pieczarki, wyjąć i osączyć. Czuszkę opłukać, naciąć wzdłuż, usuwając z niej nasiona, posiekać. Oliwki i bryłki mozarelli osączyć z zalewy na osobnych sitkach. Szynkę pokroić w kostkę średnią lub małą. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę posmarować cienką warstwą oleju, wylepić ciastem. Posmarować powierzchnię ciasta pastą pomidorową lub paprykową Ajwar i układać rozdrobniony w rękach ser, pieczarki, posiekaną czuszkę, szynkę w kostkach oraz garstkę suszonych pomidorów. Można dodać więcej roztartych ziół, jeśli się woli. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika na 30 min., nastawić czas pieczenia. Po upieczeniu wyjąć blachę, odwietrzyć piekarnik. Pizzę kroić nożem lub radełkiem prosto na talerze i spożywać.