AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Pizza z pieczarkami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pizza na grubym cieście- na dużą blachę.

Pizza z pieczarkami i szynką

Składniki:

Pizza z pieczarkami i szynką

 

 

  • FARSZ:
  • 50 dag pieczarek
  • 4-5 średnich cebul
  • 10-15 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 dag masła
  • sól i pieprz
  • przyprawa do pizzy
  • 20-30 dag żółtego sera.

 

Sposób przygotowania:

Pizza z pieczarkami i szynką
Najpierw przygotować farsz- pieczarki oczyścić i podsmażyć na oleju, cebulę również, pod koniec smażenia wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i zostawić do przestygnięcia.
Połową masła wysmarować blachę ( lub prodiż ).
Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże z cukrem, wlać olej, ciasto osolić, wyrobić. Jeżeli trzeba- dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być luźne. Wyrobione ciasto od razu rozciągnąć palcami na wysmarowanej blaszce ( ja użyłam takiej na całą wielkość piekarnika, ok. 40x40 cm ), posmarować olejem i koncentratem pomidorowym. Jak ktoś woli cienkie ciasto- to może je przygotować z połowy porcji składników. Na to rozłożyć wystudzony farsz oraz pokrojoną na małe kawałeczki szynkę, posypać startym żółtym serem. Rozłożyć małe kawałeczki masła w kilku miejscach, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawać gorącą z dodatkiem ketchupu lub przygotowanego sosu ketchupowego z przyprawą do pizzy.