Sposób przygotowania:
Pizza z pieczarkami i szynką
Najpierw przygotować farsz- pieczarki oczyścić i podsmażyć na oleju, cebulę również, pod koniec smażenia wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i zostawić do przestygnięcia.
Połową masła wysmarować blachę ( lub prodiż ).
Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże z cukrem, wlać olej, ciasto osolić, wyrobić. Jeżeli trzeba- dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być luźne. Wyrobione ciasto od razu rozciągnąć palcami na wysmarowanej blaszce ( ja użyłam takiej na całą wielkość piekarnika, ok. 40x40 cm ), posmarować olejem i koncentratem pomidorowym. Jak ktoś woli cienkie ciasto- to może je przygotować z połowy porcji składników. Na to rozłożyć wystudzony farsz oraz pokrojoną na małe kawałeczki szynkę, posypać startym żółtym serem. Rozłożyć małe kawałeczki masła w kilku miejscach, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawać gorącą z dodatkiem ketchupu lub przygotowanego sosu ketchupowego z przyprawą do pizzy.
Połową masła wysmarować blachę ( lub prodiż ).
Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże z cukrem, wlać olej, ciasto osolić, wyrobić. Jeżeli trzeba- dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być luźne. Wyrobione ciasto od razu rozciągnąć palcami na wysmarowanej blaszce ( ja użyłam takiej na całą wielkość piekarnika, ok. 40x40 cm ), posmarować olejem i koncentratem pomidorowym. Jak ktoś woli cienkie ciasto- to może je przygotować z połowy porcji składników. Na to rozłożyć wystudzony farsz oraz pokrojoną na małe kawałeczki szynkę, posypać startym żółtym serem. Rozłożyć małe kawałeczki masła w kilku miejscach, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawać gorącą z dodatkiem ketchupu lub przygotowanego sosu ketchupowego z przyprawą do pizzy.