Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pizza z rukolą i prosciutto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W weekend pachniało u mnie "światowo"... Do ideału brakło mi tylko parmezanu, ale ze zwykłym żółtym serem pizza też jest pyszna :)

Pizza z rukolą i prosciutto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza z rukolą i prosciutto

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza z rukolą i prosciutto
Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki (gdy dajemy drożdże w proszku nie musimy czekać, aż "urosną") wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o średnicy 30 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 190-200 stopni. Na upieczone ciasto kładziemy większe kawałki prosciutto, na nie umytą i osuszoną rukolę, następnie prosciutto pocięte na około 1,5 cm kawałki. Posypujemy odrobiną startego żółtego sera i wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty, tzn. tylko do czasu aż ser się rozpuści.
Pizza z rukolą i prosciutto
Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki (gdy dajemy drożdże w proszku nie musimy czekać, aż "urosną") wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto.
Pizza z rukolą i prosciutto
Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o średnicy 30 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pokrojoną mozzarellę.
Pizza z rukolą i prosciutto
Na upieczone ciasto kładziemy większe kawałki prosciutto, na nie umytą i osuszoną rukolę, następnie prosciutto pocięte na około 1,5 cm kawałki.