Sposób przygotowania:
Pizza z rukolą i prosciutto
Drożdże zalewamy odrobiną letniego mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do mąki (gdy dajemy drożdże w proszku nie musimy czekać, aż "urosną") wraz z 2 łyżkami oleju i pozostałym mlekiem i wyrabiamy jednolite ciasto. Z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i roztartych ziół przyrządzamy sos, który doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy (mnie z podanych składników wyszły 3 pizze o średnicy 30 cm). Blachę smarujemy odrobiną oleju i wykładamy na nią ciasto, które smarujemy przygotowanym sosem. Układamy pokrojoną mozzarellę. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 190-200 stopni. Na upieczone ciasto kładziemy większe kawałki prosciutto, na nie umytą i osuszoną rukolę, następnie prosciutto pocięte na około 1,5 cm kawałki. Posypujemy odrobiną startego żółtego sera i wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty, tzn. tylko do czasu aż ser się rozpuści.
msewka