Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pizza cztery sery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza na cienkim cieście z czterema rodzajami sera: mozzarellą, ricottą, kozim oraz z serem z niebieską pleśnią.

Pizza cztery sery Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza cztery sery

 

Sposób przygotowania:

Pizza cztery sery
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy suche drożdże oraz sól i mieszamy łyżką. Dodajemy oliwę z oliwek i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo ciepłej wody.

Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanym maśle.

Przygotowujemy sos: blendujemy pomidory z puszki, a następnie dodajemy do nich zioła prowansalskie, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Twardy ser kozi ścieramy na tarce, a resztę serów kroimy w plasterki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko i smarujemy je sosem. Układamy wszystkie składniki: pieczarki, sery oraz salami pokrojone na kawałki. Wierzch posypujemy startym kozim serem.

Pieczemy pizzę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Pizza cztery sery
Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
Pizza cztery sery
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanym maśle.
Pizza cztery sery
Twardy ser kozi ścieramy na tarce, a resztę serów kroimy w plasterki.
Pizza cztery sery
Układamy wszystkie składniki: pieczarki, sery oraz salami pokrojone na kawałki. Wierzch posypujemy startym kozim serem.