kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Pizza zawijana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i bardzo ostra pizza

Pizza zawijana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza zawijana

 

  • 4 szklanki mąki
  • 1 opakowanie drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa tabasco
  • 2 szt czerwonej cebuli
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 1 opakowanie serka pleśniowego np. sekret mnicha
  • 3-4 zielone paprychki japaelo
  • 150-200 gram żółtego sera
  • kurkuma
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza zawijana
Z podanych składników ( oprócz warzyw, kurkumy i pieprzu ), zagniatamy ciasto. Nie klei się do dłoni, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 min aż ciasto trochę podrośnie. Po tym czasie, dzielimy ciasto na 2 części.Jedną rozwałkowujemy na placek ( nie może być cienki ). Najpierw wierzch smarujemy koncentratem, wkraplamy kilka kropel tabasco następnie czosnek wyciskamy przez praskę. Kolejność układania warzyw jest dowolna. Cebulę należy pokroić w cienkie piórka, lub krążki. Na samym wierzchu trzemy za pomocą tarki o dużych oczkach ser. Po czym przyprawiamy go kurkumą i 1/2 pieprzu ziołowego. Teraz zwijamy naszą pizze jak strudel i wsadzamy do foremki wysmarowanej oliwą. Pieczemy ok 30-40 min w temp 180*C ( bez termoobiegu ) z termoobiegiem ok 160*C. Jak pizza będzie już się rumienić wyciągamy blaszkę z pizzą i posypujemy ciasto serem startym na grubych oczkach i ponownie wstawiamy do piekarnika aż do momentu gdy ser się roztopi i przyrumieni.Kroimy na plastry ok 3 cm. Smacznego
Pizza zawijana
Ciasto rowałkujemy, na sam początek dajemy koncentrat i kilka kropel tabasco
Pizza zawijana
Etap 2 - układamy warzywa i posypujemy pieprzem ziołowym
Pizza zawijana
Etap 3 - zwijamy jak roladę i wkładamy do foremki wysmarowanej olejem
Pizza zawijana
Etap 4 - gdy ciasto zacznie się rumienić wykładamy z piekarnika zcieramy ser i znów zapiekamy