VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Pizza ze smażoną papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Prosta i mocno paprykowa pizza. Sprawdzi się na ogromnego głoda. Można ją przygotować dzień wcześniej, ponieważ smakuje jeszcze lepiej drugiego dnia.

Pizza ze smażoną papryką

Składniki:

Pizza ze smażoną papryką

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oregano
  • 10 plastrów wędliny
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 300 g sera
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pizza ze smażoną papryką
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto tak aby miało jednolitą masę. Odstawiamy pod przykryciem na 60 minut (ciasto podwoi swoją objętość). Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Ciasto układamy w formie od piekarnika.

Cebulę kroimy w piórka, papryki w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Cebulę z paprykami smażymy na patelni do miękkości. Na cieście rozsmarowujemy keczup, posypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pieczarki i usmażone papryki z cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 230*C piekarnika na 15-20 minut. Pod koniec wierzch posypujemy startym serem.