Sposób przygotowania:
Pizza ze szpinakiem i białym sosem
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (poza wodą). Zaczynamy zagniatać ciasto, podlewając co jakiś czas wodą, aż będzie ono elastyczne i lśniące, ale nie za miękkie. Po około 10 minutach formujemy kulę i przykrywamy ciasto do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos - cebulkę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy do nich przyprawy, zalewamy śmietaną. Mieszamy na wolnym ogniu 2-3 minuty i dodajemy mąkę do zagęszczenia. Mieszamy i odstawiamy. Szpinak myjemy i blanszujemy, ser i szynkę kroimy w kostkę. Pizzę wykładamy na blat podsypany mąką, dzielimy i wałkujemy na dwie pizze średnicy ok. 25 cm. Zawijamy brzegi, smarujemy sosem, wykładamy dodatki. Pieczemy 10-12 minut na rozgrzanym kamieniu albo około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
marietta