Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pizza ze szpinakiem i karczochami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza ze szpinakiem i cząstkami karczocha w oleju oraz niewielką ilością pieczarek. Przygotowana na cieście rosnącym nocą.

Pizza ze szpinakiem i karczochami

Składniki:

Pizza ze szpinakiem i karczochami

 

  • Na wierzch:
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól
  • pół słoiczka karczochów w oleju
  • 10 dag pieczarek
  • mozzarella lub 15 dag żółtego sera
  • Sos:
  • pół kartonika przecieru pomidorowego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta oregano
  • sól
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Ciasto na pizzę obok w moich przepisach

Sposób przygotowania:

Pizza ze szpinakiem i karczochami
Szpinak zamrożony wrzucam do garnka by się zagotował. W drugim garnku rozgrzewam oliwę, na którą wrzucam posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią wlewam przecier, wsypuję szczyptę oregano i gotuję aż przecier straci smak konserwy. Na koniec solę, a dla przełamania kwaśnego smaku daję szczyptę cukru. Ugotowany szpinak przyprawiam czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiam na chwilę i wracam do ciasta. Wyrabiam je chwilę na stolnicy, rozwałkowane rozkładam na wysmarowanej blasze ( lub wyłożonej papierem). Ciasto smaruję sosem. Układam cząstki karczocha, pieczarki pokrojone w grube plastry. Kładę kupkami szpinak wcześniej przygotowany. Posypuję serem. Piekę aż brzegi się zezłocą.